Служба за лабораторијску дијагностику

У лабораторији не постоје листе чекања, не заказује се узимање крви
Начелник

Др мед. Јон Чобан
специјалиста медицинске биохемије
Телефон: 013/832-552
Е-маил: obvrsac@eunet.rs
Специјалиста медицинске биохемије

Мр пх. Теодора Бакић
специјалиста медицинске биохемије
Телефон: 013/832-552
Е-маил: obvrsac@eunet.rs
Главни лаборант

Биљана Максимовски
главни лабораторијски техничар
Телефон: 013/832-425, Локал: 129, 062/805-60-14
Е-маил: obvrsac@eunet.rs

Делатност Службе за лабораторијску дијагностику
 Служба за лабораторијску дијагностику организационо припада Општој болници Вршац и пружа услуге Дому здравља Вршац, делимично Специјалној болници за психијатријске болести Др Славољуб Бакаловић и делимично Домовима здравља Алибунар, Бела Црква и Пландиште.
 Особље Службе за лабораторијску дијагностику чине запослени: 2 специјалиста биохемије, 18 лабораторијских техничара са средњом медицинском школом и 2 хигијеничарке.
 У Служби за лабораторијску дијагностику могу бити запослени доктори медицине специјалисти биохемије (специјализација на Медицинском факултету у Београду), дипломирани фармацеути - специјалисти медицинске биохемије (специјализација на Фармацеутском факултету у Београду), доктори медицине специјалисти лабораторијске медицине (специјализација на Медицинском факултету у Новом Саду) и лабораторијски техничари са завршеном средњом медицинском школом - лабораторијски смер.

У Служби за лабораторијску дијагностику раде се хематолошке, биохемијске, имунохемијске и анализе урина које су предвиђене номенклатуром секундарне здравствене заштите:

Хематолошке анализе (примар, секундар)
 Крвна слика са леукоцитарном формулом (3 дифф, 5 дифф)
 Седиментација еритроцита

Коагулационе анализе (примар, секундар)
 Протромбинско време (проценат активности и ИНР)
 аПТТ - активирано парцијално тромбопластинско време <б>  Фиbrиноген
 Д-Димер (секундар)

Биохемијске анализе (примар, секундар)
 Глукоза
 ХбА1ц
 оГТТ
 Уреа
 Креатинин
 Клиренс креатинина
 Електролити (На+, К+, Цл-)
 Калцијум
 Фосфор
 Гвожђе
 УИБЦ
 Ацидум урицум
 Билирубин
 Холестерол
 Триглицериди
 ХДЛ холестерол
 АСТ
 АЛТ
 Алкална фосфатаза
 Гама-ГТ
 Амилаза
 Липаза
 ЛДХ
 ЦК
 ЦК-МБ
 Протеини укупни
 Албумини
 ЦРП
 РФ
 Протеини у урину

Имунохемијске анализе (секундар)
 хс Тропонин И
 Феритин
 ТСХ
 ТТ3
 ФТ4
 АФП
 ЦЕА
 ЦА 15-3
 ЦА 125
 ЦА 19-9
 ПСА
 ФПСА

Анализа урина (примар, секундар)
 Целокупни преглед урина (хемијска анализа и седимент за сваког пацијента)

Столица (примар, секундар)
 Тест на окултно крварење (ФОБТ)

Препорука пацијенту који је добио упут за лабораторијска испитивања крви
 Ради поузданости ваших лабораторијских резултата крви, потребно је да дан пре доласка у лабораторију конзумирате лакшу храну до 18 сати. После 18 сати можете пити воду, изузев алкохола.
Ујутро, пре доласка у лабораторију, немојте ништа јести и пити и не пушити.
 У случају да узимате редовну терапију, немојте узети јутарњу дозу лекова јер и лекови утичу на тачност ваших резултата.
 Јутарњу дозу лекова понесите са собом и узмите их након вађења крви.

Начин узимања крви
 У лабораторији се за вађење крви користе специјални затворени вакуум системи - вакутејнери.
 У току вађења крви из вене (венепункција) технничар уводи иглу кроз кожу до вене, а кроз иглу крв отиче у вакутејнер епрувету.
 Најчешће се венепункција изводи на унутрашњој страни лакта где је вена лако доступна. Изнад места где ће се извадити крв ставља се повеска како би вена постала видљивија.
Немојте стискати песницу. То се ради само приликом давања крви за трансфузију.
 Процедура вађења крви обично траје мање од 3 минута.
 Након тога се притисне место убода преко тупфера од вате током 5 минута како би се уbrзало заустављање крварења и спречило стварање хематома (модрице).
Немојте brисати ватом крастицу која се ствара и зауставља крварење!
 Када игла пролази кроз кожу можете осетити благи бол.
 Може се појавити додатна нелагодност када почне истицање крви у епрувету.
 Ако водите дете или плашљиву особу, објасните да ће осетити тренутни благи бол или нелагодност.
 Немојте уплашити дете да ништа то не боли! Дете ће разумети да то мало пецка!
 Одређени brој пацијената по природи има фрагилне, тј. лоше вене и код њих се јавља дуже крварење и стварање модрице након узимања крви. Ставити хладне облоге на том месту.
У том контексту треба напоменути да савремена медицина (самим тим и лабораторијска медицина) ради са вероватноћом грешке од 0,005, а тенденција сваког здравственог радника је смањење те грешке.

Препорука пацијенту који је добио упут за анализу урина
 Посуде за сакупљање урина морају бити стерилне, чисте, суве, направљене од инертне пластике, које се купују у апотеци.
 За рутински преглед урина сакупља се први јутарњи узорак (стандардни), одмах после ноћног одмора, а пре доручка или других активности (важан је концентровани ноћни узорак).
 Препорука је да се овај узорак узима после 8 сати мировања и не мање од 4 сата задржавања урина у бешици.

Препоруке пацијенту за сакупљање 24-часовног урина за клиренс креатинина и протеинурију
 Веома је важно сакупити сваку „кап“ урина.
 Лабораторјски стручњаци су мишљења да је лакше сакупити мед него урин за клиренс креатинина !!! То важи за пацијенте, али исто тако и за медицинске сестре и лабораторијске техничаре који измере количину урина.
 Боцу за сакупљање 24-сатног урина у току сакупљања потребно је држати затворену на хладном месту. У противном се бактерије врло brзо развијају, што утиче на резултате.
Уколико је количина урина мања од 800 мЛ или већа од 4000 мЛ клиренс креатинина није тачан и према томе се не израчунава.

Начин сакупљања 24-часовног урина
 Први дан (почетак сакупљања): Прву јутарњу порцију урина одбаците. Запишите време, нпр. 6 сати. Све следеће порције у току дана и ноћи сакупљајте у боцу.
 Други дан (крај сакупљања): Прву јутарњу порцију урина сакупите у боцу отприлике у исто време око 6 часова. Са овом јутарњом порцијом урина сакупљање је завршено.
 Боцу (или боце) са урином донесите у лабораторију.

Препорука пацијенту за Тест на окултно крварење (столица на преглед) - ФОБТ

 Седам дана пре теста НЕ препоручује се узимање лекова који могу довести до крварења у пробавном систему и појаве крви у столици (аспирин, индометацин, фенилбутазон, резерпин, кортикостероиди, и др.)
 Тест треба одгодити код пролива, менструације, крварења из хемороида и хематурије.
 Пацијент треба избегавати јетрене кобасице, белу репу, хрен, диње, лубенице, препарате гвожђа, витамин Ц.

Начин узимања узорка за крварење из столице - упутство за пацијента
 Држите бочицу усправно да се не би просула течност.
 Одврните чеп бочице за који је причвршћен штапић са удубљењима
 Убости штапић на 3-4 различита места на узорку столице
 Вишак столице скинути тоалет папиром
 Довољна је количина која остане у удубљењима штапића
 Вратите штапић у бочицу
 Поступак поновити истим штапићем у још две узастопне столице
 Сваки пут вратити штапић у бочицу и пажљиво је затворити
 Донети бочицу и упут у лабораторију.

Активности Службе за лабораторијску дијагностику
 Служба за лабораторијску дијагностику располаже изузетно оспособљеним особљем за самосталан рад, сви лаборанти су спремни за дежурства и сменски рад.
 Служба за лабораторијску дијагностику свакодневно спроводи, ујутро и увече, унутрашњу контролу квалитета рада и неопходне калиbrације параметара.
 Након свакодневне припреме анализатора за рад која се одвија од 6:00 до 7:30 часова, узимају се у рад узорци пацијената. То је критично време за хитне случајеве.
 Служба за лабораторијску дијагностику редовно учествује у европској Спољашњој контроли квалитета рада ЕQАС која траје годину дана, од јула до јуна сваке наредне године. Добијају се 12 бочица контролног материјала непознате концентрације, које се чувају по свим предвиђеним прописима температуре и узимају у рад за контролу у различим условима и временским размацима.
 Резултати су врхунски, упореdivи су и следљиви са најсавременијим лабораторијским методама. Докази постоје на сајту QЦ Нет као и у штампаној форми у лабораторији. Суштина Спољашње контроле квалитета рада је у томе што лабораторија одређује параметре једном месечно у узорку непознате концентрације и путем интернета шаље добијене вредности у Малме у Шведској (централа за Европу).
 Након статистичке оbrаде података идентичних метода рада добија се месечни извештај. Материјал је доступан у штампаној форми.
 Сваке године Служба за лабораторијску дијагностику добија сертификат ЕQАС, што значи европско признавање лабораторијског извештаја. Сертификати су истакнути у Лабораторији.


Сарадња Службе за лабораторијску дијагностику Опште болнице Вршац са струковним институцијама
 Године 2018. Лабораторија Опште болнице Вршац је од Фондације „Магистра Милица Марковић“ при Друштву медицинских биохемичара Србије добила Годишњу наменску награду за унапређење технолошких и организационих принципа рада клиничко-биохемијских лабораторија у Републици Србији најсавременији апарат за хроматографско одређивање концентрације гликатног хемоглобина (ХбА1ц).
 Том приликом у посети Лабораторији Опште болнице Вршац биле су Проф. Др. сци. Нада Мајкић Сингх и Прим. Мр. Милка Голубовић, којима овим путем изражавамо захвалност за донацију изузетно вредног и савременог апарата који значајно унапређује квалитет лабораторијског рада.

© Copyright by Општа болница 2022.